Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad

Mesna zajednica „Grabovo"

Grabovo

Grabovo je po broju žitelja najmanja mesna zajednica u beočinskoj opštini. Broji svega 138 stanovnika iako je u ovom fruškogorskom selu pre Drugog svetskog rata živelo 1100 stanovnika sa preko sto đaka do petog razreda, odnosno tadašnje male mature. Tokom Drugog svetskog rata selo je tri puta paljeno, a od strane okupatora stradalo je 150 meštana. Posle rata stanovništvo je kolonizovano u Inđiju, tako je u Grabovu ostalo svega pedesetak kuća, koje su podignute obnovom, sa oko 150 žitelja. Sada školu pohađa svega šest učenika do četvrtog razreda.

GrabovoGrabovo se nalazi na severo-zapadnom delu Fruške gore na nadmorskoj visini od 304 metra. U neposrednoj blizini nalazi se vila Ravne, objekat pokrajinskog Izvršnog veća. Stanovništvo se pretežno bavi zemljoradnjom i stočarstvom. Selo je povezano autobuskom linijom do Novog Sada, ulice su asfaltirane, kroz Grabovo je prošla gasna mreža, vodovod i struja. Ovo lepo sremsko selo ima mogućnost da postane eko - selo i turistička atrakcija. Svoj interes da baš u ovoj sredini započnu biznis našla su za sada tri preduzetnika.

Inače, Grabovo se u knjigama pominje još 1740. godine. Prema tim zapisima Crkva je izgrađena 1748. godine, a škola se pominje 1778. godine.

Crkvena slava Grabova je Sveti Aranđel i slavi se 26. jula, a Dan mesne zajednice je 7. juli.

Pogledajte galeriju fotografija MZ Grabovo

-
-
-
-
-
-
-