Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад

Meснa заједница „Беочин град"

МЗ Беочин

На северном ободу Фрушке горе и на десној обали моћног Дунава налази се Беочин, варош богате прошлости и вероватно још богатије будућности.МЗ Беочин град

Насеље које Беочинци зову Беочин град је релативно младо. Настaло је почетком 20-ог. века планским насељавањем радника и стручњака за потребе "Беочинске фабрике цемента". Фабрика им је, нарочито између два светска рата , обезбедила одличне услове за живот и рад. У радничкој колонији било је тада 650 станова, постојале су народна, грађанска и шегртска школа, радничко купатило, биоскоп, спортски клубови, магазин за повлашћенпо снабдевање, пекара, менза, казино...

МЗ Беочин градПосле другог светског рата насеље се шири на исток, ничу вишеспратнице, наставља се велики прилив становништва са стране и израња обличје правог града. Радничка колонија израста у Беочин град и постаје привредни, културни и административни, друштвени и политички центар општине, са свим садржајима које такав статус подразумева у другој половини 20-ог века.

Од 1953. Године Беочин град је седиште општине удаљено 15 км од Новог Сада. По попису из 2002. године броји 8.058 становника односно 56,64% целе општине. Густина насељености је 230 становника по км2.

МЗ Беочин град МЗ Беочин град

Беочин град је комплетно покривен инфраструктуром: изграђена је водоводна и канализациона мрежа, уведен је гас, улична расвета, телефони, кабловско дистрибутивни систем, све улице су асвалтиране.

Беочин град има основну школу, прешколску установу, Спортско пословни центар, Дом културе са Културним центром и библиотеком, Дом здравља, пијацу, Културно уметничко друштво "Бриле" и велики број спортских клубова.

Беочин град је познат по Дворцу Оренштајн – Шпицер ( познатијег као "Стари дворац") који је под заштитом Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

МЗ Беочин град МЗ Беочин град

Од верских објеката има православну Цркву "Светог Василија Острошког", Римокатоличку цркву "Свете Барбаре" и Молитвени дом "Мерџин" за вернике муслиманске вероисповести.

Дан Месне заједнице је 12. мај када се свечано обележава слава Св. Василија Острошког.

 

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ:
Месна заједница Беочин град 871-370
Основна школа 871-341
Предшколска установа 870-394
Дом здравља 870-055
Културни центар 870-230
Спортско пословни центар 870-619
Јавно комунално предузеће 871-245
АД "Подунавље" 870-250
ЈП "Грађевинско земљиште и путна привреда" 870-050
Пошта 870-127

Погледајте галерију фотографија МЗ Беочин град

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-