Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад

Месна заједница „Свилош"

Свилош Телефон: 878-312

СвилошДве занимљиве легенде су у оптицају када се говори о Свилошу, селу на северним падинама Фрушке Горе на надморској висини од 151 метар. Прва легенда каже да су житељи Свилоша, који су се претежно бавили овчарством, гајили тако добре овце да су добили име по изузетно квалитетној вуни која је личила на свилу. Друга легенда о настанку овог села је из каснијег периода. Када је за време своје владавине кроз Свилош пролазила Марија Терезија на кочији јој је отпао точак. Њену молбу да се кочија оспособи тадашњи мештани Свилоша су одбили, те да је Марија онда изјавила да у овом месту живе сви лоши. Свилош се у књигама спомиње 1687. године, а постоје и други подаци на које се указује да је 1477. године постојао Велики и Мали Свилош, те да су његови господари били браћа Јакшићи. Ископине које су нађене у околини села доказују да Свилош постоји још од доба Римљана.

У току народноослободилачког рата село Свилош, које је дало доста жртава, је спаљено. После рата становништво се бави пољопривредом, сточарством, воћарством, виноградарством и повртарством.

СвилошСвилош данас има школу до четвртог разреда, амбуланту, две продавнице, пекару и месну канцеларију. У селу живи око 340 становника у 80 домаћинстава. Свилош је повезан аутобуском линијом према Новом Саду и налази се на прометном путу Нови Сад - Сремска Митровица.

Црквена слава села је Мала Госпоина и слави се 21. септембра, а као Дан месне заједнице Свилош обележава се 30. јул.

Погледајте галерију фотографија МЗ Свилош

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-