Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад

Meснa заједница „Раковац"

Раковац

Насеље Стари Раковац се почело развијати крајем XV и почетком XVI века, када је деспот Јован Бранковић звани Рака почео са градњом Манастира Раковац. Тадашње становништво је живело и обрађивало манастирско имање и служили су манастиру као његови прњаворци. Комплекс манастира Раковац је заштићен као споменик културе од изузетног значаја.

Развитком каменолома, који се налази 4 километра од насељеног места, досељава се све више радника који ту касније остају да живе са својим породицама.

РаковацДанашњи Раковац се дели на стари и нови Раковац, а са површином коју заизима спада у највеће месне заједнице у беочинској општини. Раковац броји око 1990 становника, од којих се један део бави пољопривредом, док је већина становништва запослена у Новом Саду и Беочину.

У Раковцу се поред месне канцеларије налази и амбуланта ДЗ "Душан Савић Дода" из Беочина, као и испостава са четири разреда ОШ "Јован Грчић Миленко" из Беочина, коју похађа око 90 ученика. Предшколска установа "Љуба Станковић" из Беочина има једну групу полазника.

Поред манастира Раковац као споменик културе у овој месној заједници постоје још два спомен обележја од којих један у старом Раковцу, а други на Стручици.

 Раковац Раковац

У Раковцу постоји значајан број средњих и малих предузећа, који у доброј мери доприносе смањењу броја незапослених. Кроз Раковац пролазе два Регионална пута, железничка пруга, водовод, телефонија, гасификација, канализација и ел.енергија. Уређеном инфраструктуром у месној заједници Раковац створени су предуслови за развој привреде и ширење насеља.

Свете мученике Козму и Дамјана, који су у народу познатији као Врачеви, а који се прослављају 14. јула, мештани Раковца празнују као славу села и Дан месне заједнице.

 

ВАЖНИ ТЕЛЕФОНИ:
Месна канцеларија Раковац 6275-222
Амбуланта Раковац 6275-511
Пошта Раковац 6275-111
Школа Раковац 6275-211
Манастир Раковац 6275-022
Бензинска пумпа Раковац 6275-091
Задруга Чот 6275-067
Продавница Подунавље 6275-303
Продавница Камин 6275-265
Каменолом Раковац 6623-744

Погледајте галерију фотографија МЗ Раковац

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-