Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad

Mesna zajednica „Rakovac"

Rakovac

Naselje Stari Rakovac se počelo razvijati krajem XV i početkom XVI veka, kada je despot Jovan Branković zvani Raka počeo sa gradnjom Manastira Rakovac. Tadašnje stanovništvo je živelo i obrađivalo manastirsko imanje i služili su manastiru kao njegovi prnjavorci. Kompleks manastira Rakovac je zaštićen kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Razvitkom kamenoloma, koji se nalazi 4 kilometra od naseljenog mesta, doseljava se sve više radnika koji tu kasnije ostaju da žive sa svojim porodicama.

RakovacDanašnji Rakovac se deli na stari i novi Rakovac, a sa površinom koju zaizima spada u najveće mesne zajednice u beočinskoj opštini. Rakovac broji oko 1990 stanovnika, od kojih se jedan deo bavi poljoprivredom, dok je većina stanovništva zaposlena u Novom Sadu i Beočinu.

U Rakovcu se pored mesne kancelarije nalazi i ambulanta DZ "Dušan Savić Doda" iz Beočina, kao i ispostava sa četiri razreda OŠ "Jovan Grčić Milenko" iz Beočina, koju pohađa oko 90 učenika. Predškolska ustanova "Ljuba Stanković" iz Beočina ima jednu grupu polaznika.

Pored manastira Rakovac kao spomenik kulture u ovoj mesnoj zajednici postoje još dva spomen obeležja od kojih jedan u starom Rakovcu, a drugi na Stručici.

 Rakovac Rakovac

U Rakovcu postoji značajan broj srednjih i malih preduzeća, koji u dobroj meri doprinose smanjenju broja nezaposlenih. Kroz Rakovac prolaze dva Regionalna puta, železnička pruga, vodovod, telefonija, gasifikacija, kanalizacija i el.energija. Uređenom infrastrukturom u mesnoj zajednici Rakovac stvoreni su preduslovi za razvoj privrede i širenje naselja.

Svete mučenike Kozmu i Damjana, koji su u narodu poznatiji kao Vračevi, a koji se proslavljaju 14. jula meštani Rakovca praznuju kao slavu sela dok se Dan mesne zajednice obeležava 24. septembra.

 

VAŽNI TELEFONI:
Mesna kancelarija Rakovac 6275-222
Ambulanta Rakovac 6275-511
Pošta Rakovac 6275-111
Škola Rakovac 6275-211
Manastir Rakovac 6275-022
Benzinska pumpa Rakovac 6275-091
Zadruga Čot 6275-067
Prodavnica Podunavlje 6275-303
Prodavnica Kamin 6275-265
Kamenolom Rakovac 6623-744

Pogledajte galeriju fotografija MZ Rakovac

-
-
-
-
-
-
-