Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Batanja, 26. maj 2017.

Poseta Batanji

Pobratimstvo koje traje

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje traje

Beočinski grad pobratim Batanja, proslavila je 26. maja Dan grada. Tim povodom ovo mesto na samom jugoistoku Mađarske posetila je delegacija opštine Beočin.

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje trajePoseta Batanji - Pobratimstvo koje traje

Saradnja Beočina i Batanje započeta je 1995. godine, da bi ista bila ozvaničena 1997. godine potpisivanjem Povelje o bratimljenju i sardanji. Ovo mesto značajno je za srpsku zajednicu u Mađarskoj kao mesto u kojem pored Budimpešte radi jedna od dve srpske osnovne škole. Postojanje i sam opstanak ove škole, kao i saradnja sa batanjskim Srbima,  bio je i glavni razgog bratimljenja ova dva grada.

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje trajePoseta Batanji - Pobratimstvo koje trajePoseta Batanji - Pobratimstvo koje traje

- Veoma smo ponosni na ovo pobratimstvo koje ove godine beleži dvadeset godina trajanja i koje se neguje i razvija i od nas batanjskih  Mađara i Srba i vas dragi beočinski prijatelji  – istakao je Janoš Marjai gradonačelnik Batanje na prijemu beočinske delegacije u kojoj su pored predsednika Skupštine opštine Beočin, Zorana Stokuće bili još i Milanko Bjelobrk - zamenik predsednika opštine, Nada Purić – članica Opštinskog veća i Sekula Petrović – zaposleni u Opštinskoj upravi Beočin.

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje trajePoseta Batanji - Pobratimstvo koje traje

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje trajeBeočinska delegacija ovu posetu završila je i obilaskom Srpske osnovne škole i zabavišta, u kojoj se školuje oko stotinu đaka različitih uzrasta, a Vera Pejić Sutor – predsednica Zemaljske samouprave Srba u Mađarskoj i Nikola Đeneš Ekbauer – direktor škole,  upoznali su je sa sa planovima za proširenje, izgradnju fiskulturne sale i zabavišta.

Poseta Batanji - Pobratimstvo koje trajePoseta Batanji - Pobratimstvo koje traje

-
-
-
-
-
-
-
-