>"> >" />
Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin 6. april 2017.

Svetski dan Roma obeležen u Beočinu

Svetski dan Roma obeležen u Beočinu

U organizaciji Osnovne škole "Jovan Grčić Milenko" iz Beočina, u Domu kulture obeležen je Svetski dan Roma koji se obeležava u čast prvog Svetskog kongresa Roma, održanog 8. aprila 1971. godine u Londonu. Tada je ustanovljena romska zastava, plavo zelene boje sa crvenim točkom u sredini, simbolom napretka i pokreta, ali i migracije Roma tokom istorije. Za romsku himnu proglašena je pesma "Đelem, đelem".

Svetski dan Roma obeležen u BeočinuSvetski dan Roma obeležen u Beočinu

Lokalna samouprava u Opštini Beočin, na čelu sa predsednikom opštine Beočin, Mitrom Milinkovićem, u kojoj živi preko dvadeset različitih nacionalnosti na više načina i u više navrata pokazala je veliku brigu za svu decu bez obzira kojoj naciji i veri pripadaju. To je posebno iskazano u oblasti školstva i obrazovanja, kako osnovnog tako i u predškolskom obrazovanju, gde se obezbeđuju prostorije i svi ostali potrebni uslovi za prijem sve dece u vrtić, a i neophodna stručna kadrovska struktura u svemu tome. Rezultat svega toga je da romski učenici u sve većem broju ostaju u školi i završavaju obrazovanje, što je veoma bitno.

Svetski dan Roma obeležen u BeočinuSvetski dan Roma obeležen u Beočinu

Svečanost je otvorila direktorica škole Tanja Sakan, a ovom prilikom učenici romske nacionalnosti koji pohađaju osnovnu školu "Jovan Grčić Milenko" pod rukovodstvom svog pedagoškog asistenta i nastavnika romskog jezika, izveli su program u kojem su prikazali romski govor i tradiciju kroz pesmu i igru. U programu su im se pridružili drugari članovi hora i muzička škola Music star iz Beočina.

Ovoj svečanosti, povodom tog bitnog datuma za našu multikulturalnu sredinu, prisustvovali su i predstavnici lokalne samouprave, a poruka koju su učenici poslali prepunom domu kulture u Beočinu je da moramo shvatiti i prihvatiti da su Romi građani i građanke ove države kojima pripadaju ista prava, da su to naše komšije, koji žive zajedno sa nama, a ne izolovano pored nas.

-
-
-
-
-
-
-
-