>"> >" />
Сачекајте моменат!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Актуелни конкурси
-
-
-
-
Годишњи извештаји о раду јавних предузећа
Ценовник услуга јавних предузећа
Промо материјали и брошуре
Базе подазака
Службени лист општине Беочин
Питајте председника
Питајте председника скупштине
Јавне набавке
<< Назад
Беочин 6. април 2017.

Светски дан Рома обележен у Беочину

Светски дан Рома обележен у Беочину

У организацији Oсновне школе "Јован Грчић Миленко" из Беочина, у Дому културе обележен је Светски дан Рома који се обележава у част првог Светског конгреса Рома, одржаног 8. априла 1971. године у Лондону. Тада је установљена ромска застава, плаво зелене боје са црвеним точком у средини, симболом напретка и покрета, али и миграције Рома током историје. За ромску химну проглашена је песма "Ђелем, ђелем".

Светски дан Рома обележен у БеочинуСветски дан Рома обележен у Беочину

Локална самоуправа у Општини Беочин, на челу са председником општине Беочин, Митром Милинковићем, у којој живи преко двадесет различитих националности на више начина и у више наврата показала је велику бригу за сву децу без обзира којој нацији и вери припадају. То је посебно исказано у области школства и образовања, како основног тако и у предшколском образовању, где се обезбеђују просторије и сви остали потребни услови за пријем све деце у вртић, а и неопходна стручна кадровска структура у свему томе. Резултат свега тога је да ромски ученици у све већем броју остају у школи и завршавају образовање, што је веома битно.

Светски дан Рома обележен у БеочинуСветски дан Рома обележен у Беочину

Свечаност је отворила директорица школе Тања Сакан, а овом приликом ученици ромске националности који похађају основну школу "Јован Грчић Миленко" под руководством свог педагошког асистента и наставника ромског језика, извели су програм у којем су приказали ромски говор и традицију кроз песму и игру. У програму су им се придружили другари чланови хора и музичка школа Мusic star из Беочина.

Овој свечаности, поводом тог битног датума за нашу мултикултуралну средину, присуствовали су и представници локалне самоуправе, а порука коју су ученици послали препуном дому културе у Беочину је да морамо схватити и прихватити да су Роми грађани и грађанке ове државе којима припадају иста права, да су то наше комшије, који живе заједно са нама, а не изоловано поред нас.

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
947