Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Susek, 25. maj 2016.

Opština Beočin sufinansira kupovinu grla za stočare

U Susek stigle nazimice kao poručene

U Susek stigle nazimice kao poručene

Opština Beočin pokrenula je projekat sufinansirawa nabavke stoke za koji je predvidela 2,4 miliona dinara iz buyeta. Na konkursu su mogla da učestvuju samo registrovana poljoprivredna gazdinstva, a uslov je da se stoka ne otđi naredne dve godine i da jedno gazdinstvo može kupiti do dva grla. Lokalna samouprava je u kupovini učestvovala sa čak 70 odsto, čime je Beočin među tri opštine u Vojvodini, koje na ovaj način pomažu poljoprivrednike, odnosno stočare. Na konkurs se prijavilo 50 domaćinstava, a svi prijavljeni ispunili su uslove konkursa.

Predsednik Opštine Beočin Milan Šodić kaže da je njihova lokalna samouprava sa ovim subvencijama sugrađanima, jedinstvena u Srbiji. - Za ovaj konkurs, čiji je odziv bio dobar, kupovinom 21 kvalitetne priplodne nazimice, kao i kupovinom sedam ovnova, dve ovce i šest koza kupljenih na proteklom Poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu, potrošena je polovina sredstava iz buyeta, predviđenih za konkurs sufinansiranja nabavke stoke - kaže Šodić i dodaje da su nazimice iz Stare Pazove dovezene u Zemljoradničku zadrugu u Suseku, jer je 60 odsto poljoprivrede Opštine Beočin upravo u Suseku.

U Susek stigle nazimice kao poručeneU Susek stigle nazimice kao poručene

Priplodne nazimice kupili su stočari iz Opštine Beočin i očekuje se da će se prasiti dva puta ove godine, čime će stočari već za deset nedelja, prodajom prasadi, moći da vrate uloćžn novac. Nakon ove očekuje se još jedna tura kvalitetnih nazimica koja će stići u opštinu. - Nazimice su kupljene na „Delta” farmi, koja je bila jedna od najjačih na Sajmu, a grla su danskog porekla sa odličnim papirima, što je i bilo ključno u ovoj nabavci, da sva grla imaju papire - kaže Šodić.

Štefan Bađonski iz Luga kupio je jednu nazimicu koju je preuzeo u Zemljoradničkoj zadruzi u Suseku. - Nazimicu sam platio 26.000 dinara, što je trideset odsto od ukupne cene. Nadam se da će meso uskoro da poskupi, jer su cene trenutno zaista niske - kaže Bađonski i dodaje da stočari priželjkuju da cena bude bar 160 dinara po kilogramu, da bi se rad isplatio, umesto sadašnjih 125.

Kosta Mihajlović iz Suseka je kupio dve nazimice za šta je izdvojio 52.000 dinara, dok je ostatak platila Opština. - Jedna svinja košta 66.000 dinara, da sam se odlučio da sam kupujem sigurno ih ne bi uzeo, međutim Opština nam je sa ovim subvencijama dosta pomogla i sigurno je da će se isplatiti - kaže Mihajlović i dodaje da će nazimice koristiti za priplod i da zbog odlične genetike koju potvrđuje dokumentacija grla, očekuje dve ture prasića ove godine.

Poljoprivrednik Marko Nikolić iz Suseka kupio je pomoću subvencija Opštine jednu nazimicu. - Imam već tri krmače i dugo se bavim poljoprivredom, tako da sam siguran da će se ova kupovina isplatiti - kaže Nikolić i dodaje da pored svinja, drži i dvadeset bikova, ali i da obrađuje zemlju kako svoju, tako i u arendi, da bi obezbedio ishranu stoke.

Izvor: list Dnevnik

-
-
-
-
-
-
-
-