Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beograd, 23. januar 2015.

Predstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnji

Predstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnji

Predstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnjiMinistarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Stalna konferencija gradova i opština (SKGO) organizovali su 23. januara u Beogradu sastanak predstavnika ovog Ministarstva sa gradonačelnicima i predsednicima opština u cilju predstavljanja novog Zakona o planiranju i izgradnji.

Tom prilikom potpredsednica Vlade Srbije i ministarka Zorana Mihajlović izjavila je da će svaki grad i opština u Srbiji od 1. marta morati da izdaju građevinske dozvole za manje od mesec dana, odnosno da počnu u potpunosti da primenjuju nove propise u oblasti planiranja i izgradnje.

Predstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnjiPredstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnji

Zakon nalaže objedinjenu proceduru i izdavanje građevinskih dozvola za manje od mesec dana i to je cilj koji svaki grad i opština moraju da ispune, rekla je Mihajlović na sastanku sa predstavnicima gradova i opština. Ona je naglasila da je zakon samo baza, ali ukoliko se on ne sprovede, kao što je to bilo u prošlosti, ne može se na kraju godine očekivati elektronska građevinska dozvola.

U cilju što efikasnije primene novih propisa, Ministarstvo i SKGO će u narednih mesec dana organizovati sedam regionalnih prezentacija na kojima će detaljno predstaviti novu regulativu, a ministarka je najavila i uvođenje SOS telefon za lokalne samouprave na kojem će službenici moći da dobiju informacije od Ministarstva ukoliko naiđu na neke probleme u primene zakona.

Predstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnjiPredstavljanje novog zakona o planiranju i izgradnji

Ministarka Mihajlović je najavila da će biti napravljena i rang lista lokalnih samouprava po brzini izdavanja dozvola, tako da će se one takmičiti da budu što bolje rangirane zbog potencijalnih investitora.

Predsednik SKGO i gradonačelnik Niša Zoran Perišić izjavio je da će se dozvole vrlo brzo izdavati, iako je za sada stepen spremnosti lokalnih samouprava, kako je ocenio, različit. On je podsetio da se pre na dozvole za gradnju čekalo i do 350 dana.

Opštinu Beočin su na današnjoj prezentaciji predstavljali: predsednik opštine Milan Šodić, načelnica Opštinske uprave Katarina Ostojić Ilić i šefica Službe za inspekcijske poslove i urbanizam Rosa Stiković.

Izvor:

http://www.skgo.org/
    https://www.facebook.com/SKGO.SCTM?fref=ts

-
-
-
-
-
-
-
-