Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 9. februar 2024.

Potpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru

Potpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru

Potpisivanjem ugovora između Ministarstva turizma i omladine, Opštine Beočin, Agencije za upravljanje lukama i Direkcije za vodne puteve danas je u Banoštoru najavljena izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa kao jedan od najznačajnijih kapitalnih projekata za opštinu Beočin.

Ugovor je ispred Opštine Beočin potpisala predsednica opštine Biljana Janković koja je istakla da je ovo veliki dan za Beočin jer se najavljuje početak jednog od najznačajnijih projekata koji će direktno uticati na bolji standard i kvalitet života građana.

„Izgradnjom pristaništa u Banoštoru mi ćemo zapravo imati priliku da pozicioniramo celu našu opštinu na turističkoj mapi plovnog toka Dunava kojim cirkuliše veliki broj kruzera. Istovremeno, naša zemlja se sprema za organizovanje specijalizovane Međunarodne izložbe EXPO 2027 i mi to posmatramo kao šansu da se predstavimo u najboljem svetlu.“, rekla je Janković dodala da je dobro što Republika Srbija prepoznaje značaj ulaganja u male sredine jer se tako pokazuje spremnost na ravnomerna ulaganja i da se vodi računa o interesima lokalnog stanovništva.

Potpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u BanoštoruPotpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru

„Beočin je pun prirodnih lepota, duhovnog i kulturnog nasleđa a naš najveći potencijal su upravo ljudi. Na teritoriji opštine Beočin imamo 21 vinariju od kojih je polovina pozicionirana upravo ovde, u Banoštoru. Tu su i brojna udruženja žena, manifestacije i sve ono što ovaj kraj čini prepoznatljivim po lepoj prirodi, bogatoj gastronomskoj ponudi i dobrim domaćinima.“, istakla je Janković.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Prema rečima ministra građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Gorana Vesića, izgradnja pristaništa u Banoštoru deo je projekta „Zaplovi Srbijom“ u okviru koga će pored Banoštora marine biti izgrađene i u Velikom Gradištu, Golupcu, Smederevu, Kladovu i Somboru.

„Imamo sve više turista koji u našu zemlju dolaze rekom a samo prošle godine smo imali 183 043 turista koji su došli kruzerima što je za 35 odsto više nego 2022. godine.“, istakao je Vesić i dodao da gradnja pristana bez izgradnje kompletne infrastrukture nema nikakvog smisla.

„Kada krenemo u jedan ovakav projekat, to znači da treba izgraditi i lokalnu infrastrukturu koja bi omogućila da lokalno stanovništvo i turisti koji dolaze mogu kvalitetno ovde da borave i vide sve što možemo da ponudimo.“, poručio je Vesić.

Potpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u BanoštoruPotpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru

S tim u vezi, naveo je da izgradnjom pristana, čija je vrednost 3.4 miliona evra nije sav posao završen jer treba da se završe i putevi kako bi turisti mogli da posete Frušku goru ali i čitav kraj što će pratiti i više ulaganja u lokalne turističke znamenitosti.

„Posledica toga biće razvoj turizma, više restorana i šopova gde će posetioci moći nešto da kupe i to samo pokazuje koliko jedna investicija dovodi do novih ulaganja i koliko je sve to povezano.“. rekao je Vesić i zahvalio svima koji učestvuju u ovom projektu.
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović istakao je da će ovaj projekat umnogome doprineti razvoju turizma u beočinskoj opštini i celoj Vojvodini.

„Zahvaljujući Vladi Republike Srbije u Vojvodini će se graditi pristanište u Banoštoru, ali i u Apatinu i Sremskim Karlovcima, kao i marina u Somboru, i time ćemo postati mnogo atraktivnija destinacija za turiste koji brodovima i kruzerima dolaze u našu zemlju.“, izjavio je Mirović.

Mirović je rekao da investiranje u unapređenje nautičke ponude podrazumeva i ulaganje u prateću infrastrukturu i sadržaje, što treba dodatno da privuče turiste.

„Očekuje nas veliki posao kako bismo unapredili i ojačali našu turističku ponudu i ovo je važan projekat koji predstavlja korak u tom pravcu.“, naveo je predsednik Mirović.

Državni sekretar u Ministarstvu turizma i omladine Uroš Kandić istakao je značaj potpisivanja ovog ugovora pre svega zbog uspešne realizacije projekta „Zaplovi Srbijom“ koji se sprovodi sa Ministarstvom građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i Agencijom za upravljanje lukama. Osim toga, Kandić ističe da je projekat značajan i zbog razvoja Fruške gore koja je trenutno jedna od najbrže rastućih destinacija u našoj zemlji.

Potpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u BanoštoruPotpisan ugovor o izgradnji međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru

„Izgradnja međunarodnog putničkog pristaništa u Banoštoru je do sada najznačajniji projekat na Gornjem Podunavlju a spomenuo bih da se na Donjem Podunavlju već grade dve marine, u Golupcu i Velikom Gradištu kao i da se međunarodno pristanište radi i u opštini Majdanek u Donjem Milanovcu.“, rekao je Kandić.

Direktor Agencije za upravljanje lukama Vuk Perović rekao je da će ovim projektom biti obuhvaćena kompletna izgradnja infrastrukture pristaništa sa obaloutvrdom, propratnim sadržajima i objektima.

„Tu će biti objekti za lučke operatere, carinu, policiju, razradiće se i sama lokacija u smislu da će tu biti izgrađen i digitalni muzej i razvijeni različiti sadržaji, a sve sa ciljem da se privuče što veći broj posetilaca.“, rekao je Perović.

On je naglasio da se u ovoj sezoni očekuje rast broja putnika od 10 odsto, odnosno da će našu zemlju sa rečnih kruzera posetiti oko 200 000 turista kao i da će direktni i indirektni prihodi od kruzinga iznositi oko 10 miliona evra.

foto: Ismet Ademovski

 

 

-
-
-
-
-
-
-
-