Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 11. novembar 2023.

Čestitka građanima opštine Beočin povodom obeležavanja državnog praznika – Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Čestitka građanima opštine Beočin povodom obeležavanja državnog praznika – Dana primirja u Prvom svetskom ratu

Danas se y Srbiji obeležava Dan primirja u Prvom svetskom ratu, praznik koji je naša zemlja ustanovila 2012. godine kako bi sačuvala od zaborava i odala počast vojnicima koji su se herojski borili i svoje živote dali za mir, slobodu i pobedu u Prvom svetskom ratu.

Na današnji dan, 1918. godine u Francuskoj potpisano je primirje između Sila Antante i Nemačke koje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine kada je formalno i okončan Prvi svetski rat.

Kao simbol Dana primirja, izabran je cvet Natalijina ramonda, u narodu zvan i cvet feniks zbog svoje sposobnosti da ponovo ozeleni i oživi nakon najtežih suša.

Natalijina ramonda raste na istoku Srbije i na planini Kajmačalan gde je srpska vojska pod komandom vojvode Živojina Mišića vodila žestoke borbe protiv bugarskih snaga tokom priprema proboja Solunskog fronta što je predstavljalo uvod u oslobađanje Srbije u Prvom svetskom ratu.

Dan primirja je praznik koji se takođe obeležava u Velikoj Britaniji, Belgiji, Novom Zelandu, Francuskoj a u zemljama Britnskog komonvelta se obeležava kao „Dan sećanja“ dok je u SAD obeležen kao „Dan veterana“.

Sa željom da se nikada ne zaborave stradanja naših predaka i teško stečena sloboda naše zemlje i našeg naroda, Opština Beočin svim svojim sugrađanima čestita ovaj značajan državni praznik!

-
-
-
-
-
-
-
-