Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 15. septembar 2023.

Opština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije Roma

Opština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije Roma

Načelnica Opštinske uprave Beočin Gordana Ćirović prisustvovala je svečanom potpisivanju Sporazuma o sprovođenju projekta „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ koje je upriličeno u utorak, 12. septembra, u Kragujevcu.

Sporazum je potpisan između Ekumenske humanitarne organizacije i sedam opština i gradova u Srbiji među kojima je i opština Beočin.

Cilj ovog projekta je podrška procesu unapređenja kvaliteta života, prevencija i borba protiv diskriminacije Roma i drugih osetljivih grupa u Republici Srbiji a program će se sprovesti na teritoriji opština Beočin, Kovin i Velika Plana, zatim grada Niša i grada Kragujevca kao i gradskih opština Zvezdara i Voždovac.

Opština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije RomaOpština Beočin u značajnom projektu socijalne inkluzije Roma

Svečanom potpisivanju sporazuma prisustvovao je i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov koji je istakao da je taj Sporazum dobar pokazatelj da Vlada Srbije uvažava činjenicu da su Romi „ranjena grupa koja ima određenih izazova kada je u pitanju ostvarivanje ravnopravnosti i potpuna integracija u društvo u Srbiji”.

Prema rečima načelnice Opštinske uprave Beočin Gordane Ćirović, važnost ovog trogodišnjeg programa višestruka je za Beočin jer se očekuje da sprovođenjem sporazuma biti rešeno i dugogodišnje pitanje ozakonjenja nelegalnih objekata u kojima živi veliki broj romske populacije i drugih socijalno ugroženih kategorija stanovništva u naselju Kolonije.

„Pored mera koje doprinose afirmaciji obrazovanja Roma koje Opština Beočin sprovodi ali i drugih vidova podrške, veoma nam je važno pitanje ozakonjenja nelegalnih objekata u Koloniji gde kao lokalna samouprava možemo da se uključimo i pomognemo. Ozakonjenje stambenih objekata u ovom smislu treba da bude naš krajnji cilj pri čemu ćemo nastaviti da radimo i na prevenciji pojave diskriminacije prema Romima i socijalno osetljivim grupama uz negovanje vrednosti dostojanstva i ravnopravnosti u našem društvu.“ rekla je Ćirović.

Projekat „Socijalna inkluzija za dostojanstven život Roma i drugih osetljivih osoba u Srbiji 2023-2026“ podržan je od strane švajcarske organizacije HEKS/EPER.

-
-
-
-
-
-
-
-