Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 14. avgust 2023.

Beočin ugostio Hor iz Nikšića - Pojanje u spomen na mati Angelinu

Beočin ugostio Hor iz Nikšića - Pojanje u spomen na mati Angelinu

Za vernike i poklonike horskog pevanja u subotu 12. avgusta bio je pravi praznik. Naime, nakon večernjeg bogosluženja u hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Beočinu nastupio je Hor Prepodobne mati Angeline iz Nikšića. Pre nastupa u Beočinu, članovi hora posetili su nekoliko svetinja u Sremu, ponajviše se zadržavši u manastiru Krušedol gde se nalazi deo moštiju Svete mati Angeline srpske, čije ime hor nosi. Boravak hora u Sremu i održavanje koncerta u beočinskom hramu blagoslovilo je Njegovo Preosveštenstvo Episkom sremski Gospodin Vasilije.

- Puno je simbolike u ovoj večeri. Hor deluje pri nikšićkom hramu posvećenom, kao i naš beočinski, Svetom Vasiliju Ostroškom, a Srpska pravoslavna crkva 12. avgusta obeležava Prepodobnu Mati Angelinu srpsku, suprugu despota Stefana Brankovića – istakao je sveštenik beočinski Miloš Marjanac.

Hor je osnovan 2001. godine pri Sabornom hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Nikšiću, blagoslovom blaženopočivšeg Mitropolita crnogorsko-primorskog Gospodina Amfilohija. Sa podmlatkom broji oko 150 članova i nastupao je u nekoliko evropskih zemalja (Rusija, Grčka, Češka...) u kojima su se predstavili celovečernjim koncertima. Dirigentica hora je profesorka Ana Bojić. Pored duhovnih pesama hor se beočinskoj publici predstavio sa pesmama iz tradicije ruskog, grčkog i bugarskog naroda.

-
-
-
-
-
-
-
-