Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 27. avgust 2022.

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

U susret novoj školskoj godini tokom ovog viknda organizovana je dodela besplatnih kompleta udžbenika za učenike dve škole na teritoriji naše opštine, OŠ „Jovan Grčić Milenko“ u Beočinu i OŠ „Jovan Popović u Suseku“.

Od ove godine za beočinske osnovce osigurani su besplatni kompleti udžbenika koje je po prvi put svojim sugrađanima omogućila Opština Beočin. Za ove potrebe je iz budžeta lokalne samouprave izdvojeno 11 700 000 dinara.

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovcePodela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

Predsednica opštine Beočin Biljana Janković je sa saradnicima danas prisustvovala podeli udžbenika u Osnovnoj školi „Jovan Grčić Milenko“ u Beočinu.

„Odluka koju je Opština Beočin donela u prethodnom periodu o finansiranju udžbenika za sve osnovce je dobra prilika da naše najmlađe sugrađane obradujemo na početku školske godine ali i da porodicama u uslovima ekonomske krize olakšamo planiranje porodičnog budžeta. Ulaganje u obrazovanje je investicija u bolju i sigurniju budućnost dece i to i ubuduće treba da bude naša odgovornost i obaveza.“, istakla je predsednica opštine Beočin Biljana Janković.

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovcePodela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

Na teritoriji naše opštine dve osnovne škole pohađa 1080 učenika. Prema rečima direktora Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“ Dragana Mitića, saradnja sa lokalnom samoupravom rešila je prioritetno pitanje sa kojim se suočava značajan broj roditelja na početku svake školske godine. „Vrlo dobro znamo koliko je teško danas izdvajati sredstva za kupovinu udžbenika, posebno u porodicama koje imaju više đaka. U ime učenika, njihovih roditelja i u ime škole zahvaljujemo se lokalnoj samoupravi na ovako vrednom i korisnom poklonu. Ovakve podsticajne mere su nešto što prvenstveno vraća poverenje u našu školu i kreira svojevrsni trougao dobre volje koji treba da čine škola, lokalna samouprava i roditelji dece. Jedino tako možemo poboljšati stvari i ostvariti dobre dugoročne rezultate.“, izjavio je direktor škole Dragan Mitić.

Pored besplatnih udžbenika, ovogodišnja novina u Beočinu je i besplatno pohađanje vrtića za najmlađe sugrađane a nedavno je započeta i kompletna rekonstrukcija centralnog vrtićkog objekta PU „Ljuba Stanković“ koja ima za cilj da uz renoviranje i nadogradnju kapaciteta reši dugogodišnji problem manjka prostora i mogućnosti za prihvat dece.

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovcePodela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

Opština je u proteklom periodu takođe u okviru programa finansiranja dece i mladih znatno povećala studentske i učeničke stipendije a regresira se i prevoz svih učenika koji imaju prebivalište na teritoriji opštine Beočin.

Zahvaljujući aktuelnim podsticajnim merama u Beočinu ušteda na kupovini školskih kompleta udžbenika može iznositi i do 18 000 dinara po kompletu dok prosečna porodica sa dvoje dece od kojih je jedno vrtićkog a drugo školskog uzrasta, ima mogućnost godišnje uštede i do 100 000 dinara na troškovima boravka u vrtiću, kupovine udžbenika i prevoza.

Podela besplatnih udžbenika za beočinske osnovcePodela besplatnih udžbenika za beočinske osnovce

„Ovo je prvi put da imamo finansiranje udžbenika za sve učenike od prvog do osmog razreda u našoj školi i iskreno se nadamo da će to ostati praksa i u narednim godinama imajući u vidu koliko to utiče na naš budžet. U ime Saveta roditelja OŠ „Jovan Grčić Milenko“ zahvaljujem se Skupštini Opštine Beočin na realizaciji ove ideje i na brizi za obrazovanje naše dece.“, izjavila je predsednica Saveta roditelja Jelena Drobnjak.

Podela besplatnih udžbenika predstvalja početak dobre prakse i budućih planova koje lokalna samouprava ima za naredni period kako bi se nastavili programi podrške najmlađim sugrađanima i njihovim porodicama.

-
-
-
-
-
-
-
-