Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 14. januar 2021.

Proširuje se vrtić i menja krov na školi u Beočinu

Proširuje se vrtić i menja krov na školi u Beočinu

Foto: Dnevnik/Jelena Ivanović

Skromnih 718 miliona dinara planirano je u ovogodišnjem budžetu Beočina, a prema rečima predsednika Skupštine opštine Beočin Nemanje Vilića čak 30 odsto usmereno je na obrazovanje i preškolsku ustanovu, odnosno trećina je namenjena najmlađim Beočincima.

- Kapitalne investicije u ovoj godini su dogradnja i proširivanje objekta Predškolske ustanove „Ljuba Stanković“ u Beočinu, kao i rekonstrukcija Osnovne škole „Jovan Grčić Milenko“. Dogradnja vrtića nam je prioritet, jer imamo veliki broj dece i u jaslenom i predškolskom uzrastu, a manjak prostorija. Za taj posao već imamo projekat, ostalo nam je samo da konkurišemo za sredstva, što će najverovatnije biti na republičkom nivou - kaže Vilić. – Za projekat i učešće iz našeg budžeta izdvojili smo za tu namenu oko 70 miliona dinara.

Kad je reč o rekonstrukciji škole, najveće u opštini, koju pohađa 900 đaka, tu je neophodno uraditi kosi krov. Ravna ploča kojom je pokriven ovaj veliki objekat je propala, više puta je renovirana, i u lokalnoj samoupravi je procenjeno da je više nema smisla popravljati, potvrđuje Vilić.

Predviđeno je i ulaganje u Osnovnu školu „Jovan Popović“ u Suseku, koju pohađaju deca iz tog mesta, ali i Luga i Banoštora. U planu je rekonstrukcija elektro-instalacione mreže koja je dotrajala i više nije bezbedna.

Nedavno je doneta odluka i da se proširi lista srednjoškolaca koji imaju pravo na stipendiju. Uz to je povećan iznos sa 7.000 na 10.000 dinara mesečno. Opština podržava i studente, te je potpisano deset ugovora u iznosima od po 15.000 dinara.

- Za srednjoškolce je i smanjen kriterijum, te pravo na dobijanje nemaju samo deca sa prosekom 5,00, već i deca sa prosekom 4,70 mogu da konkurišu i dobiju stipendiju opštine - kaže Vilić.

U opštinskoj kasi su planirana i sredstva za autobuski prevoz srednjoškolaca i studenata, a opštinska uprava će nastojati da obuhvati što više dece ovim povlasticama.


Kružna raskrsnica kod Dunav naselja

Opština Beočin dobila je sredstva za projekat za izgradnju kružne raskrsnice kod Dunav naselja na državnom putu drugog reda. Kružni tok nalaziće se na obilaznici oko Beočina kod Cementare, na raskrsnici koja nema semafore i nepregledna je, a ima i dosta teretnog saobraćaja ka beočinskoj fabrici cementa.


- Dosta naše dece pohađa vinarsku školu u Irigu, te imamo u planu da i njima platimo prevoz, što nije bilo do sada- kaže Vilić.

U ovoj godini biće postavljeni i displeji ispred škola sa pokazivačem brzine i upozorenjem da se nalazi škola u blizini, za koje je lokalna samouprava već dobila novac od Pokrajine.

Opština Beočin od prošle godine ima i projekat participativnog budžetiranja kroz koji građani učestvuju u kreiranju budžeta.

- Nije zamisao da građani predlažu kapitalne investicije, već manje projekte koje građani prepoznaju kao potrebu u samom Beočinu i svojim mesnim zajednicama, te je najviše predloga bilo za dečija igrališta- kaže Vilić.

Opština je odlučila da napravi igralište u Beočinu u kulama, gde se nalazi najviše zgrada pa time i stanovnika.

- Igralište će se nalaziti u postojećem parkiću koji je ruiniran i uništen i imamo u planu da tu napravimo dečije igralište, jer su i građani najviše glasali za to- tvrdi Vilić.

Jedna od velikih investicija započetih u prethodnom sazivu čelnika ove opštine je i izgradnja luke u Banoštoru i taj projekat nije stao, a prema rečima predsednika SO Bečin potpisali su novi aneks ugovora.

- U budžetu su planirana sredstva i za taj projekat, a ostatak novca treba da dobijemo od države. To je jedna od zaostalih investicija, za koju se nadam da će biti završena ove godine- napominje Vilić. -Od manjih investicija u prošloj godini urađen je semafor u Rakovcu na velikoj raskrsnici. Asfaltirali smo Fruškogorsku ulicu u Lugu, kao i ulicu prema groblju u Beočin Selu, ali i učvrstili veliki potporni zid za dečije igralište u tom mestu, jer je počeo da klizi, i obnovili stazu koja se nalazila pored igrališta. Urađene su, odnosno asfaltirane okretnice za autobuse koji saobraćaju na liniji prema Starom Rakovcu i Svilošu, što je bila molba Javno gradskog saobraćajnog preduzeća. Trenutno se izvode radovi na maloj školi u Beočinu, do četvrtog razreda, kompletna rekonstrukcija toaleta.

Vilić ističe da je dosta urađeno od 21. avgusta otkako je Beočin dobio nove čelnike opštine, ali imaju u planu još mnogo toga u ovoj godini.

Izvor: Dnevnik.rs
https://www.dnevnik.rs/vojvodina/prosiruje-se-vrtic-i-mena-krov-na-skoli-u-beocinu-14-01-2021

-
-
-
-
-
-
-
-