Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
Razvojni fond Vojvodine
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 18. april 2024.

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

U sredu, 17. aprila u Kulturnom centru opštine Beočin počela je 47. „Smotra amaterskih pozorišta Srema“ koja je ove godine okupila amaterska pozorišta iz gotovo svih sremskih opština.

Festival je otvoren predstavom „Podanik“ Amaterskog pozorišta KUD „Brile“ iz Beočina koja je rađena po tekstu Ivana M. Lalića, u režiji Sekule Petrovića.

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta SremaBeočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

Na večeri otvaranja publiku su pozdravili predsednica opštine Beočin Biljana Janković, direktorka Kulturnog centra opštine Beočin Tanja Drljača i sekretar Saveza umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine Savo Mučibabić.

Prema rečima predsednice opštine Beočin Biljane Janković, ovaj festival je prilika za Beočin da još jednom postane pozorišna prestonica Srema ali i da najavi sezonu brojnih kulturnih dešavanja čiji će nosilac biti Kulturni centar opštine Beočin i lokalno Kulturno umetničko društvo „Brile“.

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta SremaBeočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

„Ovaj festival je prilika za naš grad i Centar za kulturu opštine Beočin da pokažemo kakvi smo domaćini i koliko smo ponosni na tradiciju održavanja „Smotre“ kod nas. Podsetiću, da kontinuitet amaterskog pozorišta u Beočinu danas postoji zahvaljujući istrajnom radu kulturno-umetničkog društva „Brile“ koje ima punu podršku Opštine Beočin i na čije smo predstave i programe veoma ponosni. U godini kada oni obeležavaju 80 godina svog postojanja verujem da je važno da najavimo i druge programe kao i da apostrofiramo zahvalnost i poštovanje koje osećamo prema svim kulturnim radnicima i našim sugrađanima koji uz mnogo ljubavi i odricanja rade na produkciji kulturnih sadržaja, edukaciji najmlađih sugrađana ali i negovanju tradicije, kulture i običaja ovog dela Srema.“, istakla je Janković.

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta SremaBeočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

Rad ovogodišnje „Smotre“ u Beočinu prati i žiri publike koji čine Jelena Viktorova, Ismet Ademovski i Miloje Knežević a oni su sinoć dodelili i prva priznanja glumcima amaterima. Za najbolju glumicu proglašena je Vida Đurić za ulogu Ksenije Pavlović dok je Duško Tešanović proglašen za najboljeg glumca za odigranu ulogu Jovana Stanivuka u predstavi „Podanik“.

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta SremaU narednim danima publika će imati priliku da pogleda još deset amaterskih predstava od kojih je devet u takmičarskom delu dok će predstava „Bajka o pozorištu“ u izvedbi pozorišta „Raša Pavlović“ iz Uba, biti igrana u čast nagrađenih na samom zatvaranju festivala, 24. aprila. Iste večeri, selektor 47. „Smotre amaterskih pozorišta Srema“ književnik, pozorišni i TV reditelj Milan Belegišanin, proglasiće najuspešnija ostvarenja i dodeliti nagrade i priznanja.

U narednim danima publika će moći da uživa u amaterskim ostvarenjima koja nam donose pozorišta iz Inđije, Surduka, Pećinaca, Šida, Rume, Sremske Mitrovice, Stare Pazove i Nove Pazove.

Organizator događaja je Kulturni centar opštine Beočin i Savez umetničkog stvaralaštva amatera Vojvodine.

Pokrovitelj festivala je Opština Beočin.

Ulaz na sve pozorišne predstave je besplatan.

foto: Ismet Ademovski, Milan Živković

Beočin - počela 47. Smotra amaterskih pozorišta Srema

 

-
-
-
-
-
-
-
-