Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Beočin, 18. januar 2018.

Opština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programa

Opština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programa

U opštinskoj upravi Beočin je u petak, 18. januara 2019. održan prvi partnerski sastanak na projektu „Imovina lokalne samouprave - važna karika lokalnog ekonomskog razvoja Faza II“ koji  sprovode opština Beočin, opština Šid i Centar za ravnomerni regionalni razvoj - CenTriR, a finansira ga Evropska unija kroz grant šemu Exchange 5 programa. Sastanku su prisustvovali predstavnici opštine Beočin na čelu sa Lukom Apićem, pomoćnikom predsednika opštine, zatim predstavnici opštine Šid predvođeni Romkom Papugom, zamenikom načelnika opštinske uprave i Vanesa Belkić, izvršna direktorka CenTriR-a.

Opština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programaOpština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programa

Opšti cilj projekta je podsticanje lokalnog ekonomskog razvoja i unapređenje pružanja javnih usluga građanima i biznis sektoru uspostavljanjem efikasnijeg upravljanja opštinskom imovinom. Projekat je nastavak istoimenog projekta implementiranog kroz program EU Exchange 4, tokom koga su Beočin i Šid značajno unapredili postojeće stanje u oblasti upravljanja opštinskom imovinom i upisali pravo javne svojine na više od 4.500 jedinica nepokretnosti. Ovaj projekat će dodatno unaprediti prethodno postignute rezultate  unapređenjem normativnog okvira za upravljanje opštinskom imovinom i uspostavljanjem procedura za prenos prava korišćenja opštinske imovine na druge lokalne institucije/ustanove, kao i formiranjem baze podataka o zemljištu u javnoj svojini i jačanjem kapaciteta lokalnih službenika u oblasti upravljanja imovinom. Pored ovoga, projekat će omogućiti upis podataka o opštinskoj imovini u Centralni registar nepokretnosti u javnoj svojini koji vodi Republička direkcija za imovinu, što je i zakonska obaveza svih titulara i korisnika javne svojine. Za obe opštine od posebnog značaja biće i procena tržišne vrednosti ukupno 200 nepokretnosti, kao i izrada projektno -tehničke dokumentacije za ukupno 15 nelegalno izgrađenih objekata javne namene koje je potrebno ozakoniti. U Beočinu će se otići i korak dalje, te će biti izvedeno geodetsko snimanje podzemnih instalacija - 2,5 km toplovoda i 7,5 km vodovoda, kako bi se ove mreže ucrtale u katastar što će umnogome olakšati održavanje ovih komunalnih mreža u budućnosti.

Opština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programaOpština Beočin ponovo među dobitnicima projekata u okviru Exchange 5 programa

Ovo je četvrti po redu projekat koji Opština Beočin sprovodi u okviru Exchange programa koji je namenjen podršci lokalnim samoupravama u procesu sprovođenja reformskih procesa na putu evropskih integracija. Koliko je značajan ovaj uspeh najbolje govori podatak je opština Beočin najmanja lokalna samouprava među ukupno 18 gradova i opština kojima su odobreni projekti prosečne vrednosti oko 165.000 evra. Vrednost projekta koji će Beočin, Šid i CenTriR sprovoditi u narednih 15 meseci iznosi 166.089,17 evra, od čega donacija Evropske unije iznosi 149.480.25 evra (90%).

Exchange 5

-
-
-
-
-
-
-
-