Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Bač, 21, maj 2015.

Okrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacije

Snimanja na specifičnim lokacijama i spomenicima kulture

Okrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacije

Danas je u Baču, u organizaciji Srpske filmske asocijacije održan sastanak opština i gradova gornjeg Podunavlja koje učestvuju u projektu Pripremanja Dunava za glavnu ulogu u filmovima.

Predstavnici Apatina, Bača, Pećinaca, Beočina, Novog Sada, Sremskih Karlovaca koje je Srpska filmska asocijacija sertifikovala u junu 2014. godine čine deo mreže od ukupno 25 lokalnih samouprava u Srbiji sertifikovano kao “Film Friendly”, odnosno naklonjenih filmu. Na sastanku smo govorili o filmskim i TV snimanjima na specifičnim lokacijama kao što su spomenici kulture, prostorne kulturno-istorijske celine, znamenitosti lokalnih samouprava, nacionalni parkovi zbog čega su sastanku prisustvovali i predstavnici Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Okrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacijeOkrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacije

Mogućnosti razvoja lokalne samouprave zahvaljujući filmskoj industriji su velike. Lokacije u Podunavlju i Vojvodini imaju ogroman filmski potencijal, neke od njih su već ostvarile uspešnu saradnju sa filmskim produkcijama, ali i dalje nisu dovoljno iskorišćene i promovisane.

“Reč je o veoma raznovrsnim lokacijama - prirodnim resursima kao što su Nacionalni park Fruška Gora ili Obedska bara, kulturno-istorijskim spomenicima poput Bačke tvrđave do oronulih vojvođanskih dvoraca, pa čak i napuštenih fabrika… Sve ove lokacije mogu biti izuzetno atraktivne za strane filsmke i TV ekipe, kao i za domaće produkcije i kroz sastanke kao što je današnji pomažemo njihov razvoj i pripremu za kvalitetnu saradnju sa filmskim ekipama. Naredni korak u ovoj saradnji će biti priprema za uvođenje “Film Liaison” kursa koji je međunarodni program za sve saradnike filmskih produkcija na lokalu.”, kaže Jovana Andrašević, koordinator Film Friendly programa Srpske filmske asocijacije.

Okrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacijeOkrugli sto u organizaciji Srpske filmske asocijacije

Na današnjem sastanku primere saradnje predstavili su i domaći producenti, članovi SFA iz Viktorija Filma i Kontrast Studija koji su istakli koliko je važno da lokalne samouprave prepoznaju razliku između turističkih atrakcija i načina korišćenja lokacija za filmska i TV snimanja. Stoga su sastanci mreže opština važni kako bi razmenili iskustva i bili spremni da odgovorimo na zahteve filmskih ekipa i koristimo filmske projekte za promociju svojih opština.

-
-
-
-
-
-
-
-