Sačekajte momenat!!!Општина Беочин
-
-
-
-
-
-
-
<< Nazad
Banoštor, jun 2017.

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017

Međunarodni dan Dunava, 29. jun, tradicionalna manifestacija sa ciljem očuvanja i zaštite reke Dunav druge po veličini u Evropi, duge 2850 km, obeležen je po  šesti put  u Banoštoru.

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017Ova manifestacija posvećena Dunavu koji protiče kroz 14 zemalja potpisnika Međunarodne konvencije o saradnji na zaštiti i održivom korišćenju reke Dunav, sa preko 120 miliona stanovnika naseljenih u njenom slivu,  edukativnog je i promotivnog karaktera najvećim delom namenjena  deci i omladini svih uzrasnih kategorija. Dunav je veliki ekonomski potencijal za brojne sadržaje, a naročitu voda kao poseban prirodni resurs čijem se očuvanju sve više posvećuje pažnja i u njegovu zaštitu uključene su i brojne instutucije, a svake godine broj gradova i partnera koji se uključuju u ovu kampanju je sve veći.

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017

Pod pokroviteljstvom opštine Beočin i domaćinom Mesnom zajednicom Banoštor uz učešće Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, brojnih donatora i sponzora, udruženja i sportskih klubova dan je ispunjen  interesantnim i zanimljivim sadržajima za sve posetioce.

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017

U osnovnom edukativnom  delu  na praktičan i deci primeren način govorilo se o reci kao životnoj zajednici u kojoj svaki segment ima značaj za prirodu. Za najmlađe učenike bile su organizovane igre u pesku i likovna radionica u kojoj su deca po svom viđenju oslikavala čamce. Veliku pomoć i podršku pružile su pri tome učiteljice osnovnih škola sa teritorije opštine Beočin koje su više od stotinu dece vodile kroz ovu radionicu. Decu su zabavljali i animatori,  odigran je  fudbalski turnir četiri prijavljene ekipe dečaka i takmičenje u ribolovu. Udruženje žena „Jana“ je za posetioce pripremilo je 2500 krofni, kojim su zasladile ovu manifestaciju i ugostili sve posetioce, bili su izloženi i drugi atraktivni proizvodi domaće rukotvorine, a posebno iz bogate tradicionalne kuhinje ovog kraja, jela i pića, naročito vina i rakije po čemu je i poznat ovaj kraj.

Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017Međunarodni dan Dunava u Banoštoru 2017

Poslepodnevne aktivnosti uz Dunav su protekle u takmičenju 40 učesnika u kuvanju riblje čorbe i proglašenju pobednika, a dan je završen u kasnim noćnim satima  koncertom  grupe Brend bend.



-
-
-
-
-
-
-
-